Eşlerin boşanma ve boşanmanın sonuçları hakkında uzlaşmaları sonucu görülen boşanma davası türüdür. Eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve anlaşmalı boşanma davası görülür.
Anlaşmalı boşanma davası için, evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gereklidir. Bu süreden önce anlaşmalı boşanma davası görülmez. Kanun koyucunun böyle bir süre koymasının amacı, yeni evli çiftlere zaman tanımak, belli bir süre içinde evlilik birliğini korumalarını sağlamaktır. Bir yıllık süreden önce ancak çekişmeli boşanma davası açılabilir. Dava anlaşmalı olarak açılırsa da çekişmeli boşanma davası olarak görülür.
Eşlerin boşanma konusunda anlaşmış olmaları gerekir. Her iki eş de boşanmayı kabul etmelidir. Dava, başından anlaşmalı boşanma davası olarak açılabileceği gibi, çekişmeli boşanma davasının görüldüğü sırada da taraflar anlaşarak, davayı anlaşmalı boşanma davasına dönüştürebilir.
Eşlerin boşanma konusundaki anlaşmalarının yanında, boşanmanın hukuki sonuçları konusunda da anlaşmaları gerekir :
- Nafaka (tedbir,yoksulluk) talep ediliyorsa, hangi eşe ne kadar ödeneceği,
- Maddi – manevi tazminat talep ediliyorsa, hangi eşe ne kadar ödeneceği,
- Mal paylaşımı. Sahip olunan taşınır – taşınmaz malların kimin tasarrufunda kalacağı,
- Varsa çocuk veya çocukların velayetinin kime verileceği,
- Çocuk veya çocuklar için ödenecek nafaka (tedbir,iştirak),
- Velayeti elinde bulundurmayacak olan eşin çocuklarla kişisel ilişkisi,
Eşlerin yukarıda sayılı bulunan hususlar hakkında da anlaşmaları gerekli olup, herhangi biri konusundaki yaşanacak anlaşmazlık, anlaşmalı boşanmaya engel teşkil edecektir.
Anlaşmalı boşanmaya ilişkin hazırlanan protokol ile açılan davada, protokolde yazılı hususların tarafların serbest iradeleri ile hazırlanıp hazırlanmadığı konusunda, hakim her iki tarafı duruşmada dinler.
Hakim tarafların ve çocukların menfaatini göz önüne alarak, protokolde bazı değişiklikler yapma hakkında sahiptir. Yapılan bu değişiklikler taraflarca kabul edilmezse, anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşür.
Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi halinde, taraflar anlaşmalı boşanma protokolünde yazılı hususlarla bağlı değildir.
Boşanma davası hakkında sıkça sorulan sorular için TIKLAYINIZ.
Boşanma davası ve sebepleri hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.
Çekişmeli boşanma davası hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.
Kayseri anlaşmalı boşanma avukatı ile görüşmek için TIKLAYINIZ.