Tedbir Nafakası ve Şartları Nedir ?

        Tedbir nafakası, uygulamada genellikle boşanma davasının açılması ile birlite eş ve çocukların dava süresince geçimini sağlaması için hükmedilen bir nafaka çeşididir. Bunun dışında, boşanma davası açılmadan da sadece tedbir nafakası talep edilebilir.

Boşanma davası açılmadan önce tedbir nafakası :

        Boşanma ya da ayrılık kararı olmasa da eşlerin ayrı yaşaması halinde, diğer eşten tedbir nafakası talep edilebilir. Ancak ayrı yaşayan eş, ayrı yaşama konusunda haklı sebebi olmalı ve bunu ispatlamalıdır. Haklı sebep olarak birden çok durum söz konusu olabilir. Aldatma, şiddet gibi ayrı yaşamayı zorunlu kılan mantıklı bir sebebin varlığı halinde, diğer eş bunu her türlü delille ispatlayarak tedbir nafakası talep edebilir.

Boşanma davası ile tedbir nafakası : 

        Boşanma davasının açılması ile aile hakimi, eşlerin ve çocukların barınması, geçimi gibi geçici hukuki tedbirleri alır. Bu kapsamda da boşanma davasının açılmasıyla, maddi olarak zor duruma düşecek olan taraf için geçimini sağlaması için tedbir nafakası ödenmesine karar verebilir. Tedbir nafakası kusurlu eşin ödediği bir nafaka değildir. Çünkü kusur durumu, yargılamanın sonunda ortaya çıkmakta ve tedbir nafakası da yargılama sırasında ödenen bir nafaka olduğu için, nafaka almak için kusursuzluk aranmamaktadır. Tedbir nafakası alacak eşi, hakim eşlerin maddi durumuna göre değerlendirerek kararlaştırır.

        Tedbir nafakasının miktarı, eşlerin maddi durumu, yaşam standartları, çocukların eğitim durumu, ihtiyaçları gibi birçok husus dikkate alınarak belirlenir. Tedbir nafakası dava sonuna kadar sürebileceği gibi, yargılama sırasındaki delillere göre, mahkemece kaldırılabilir, nafaka miktarı artırılabilir ya da azaltılabilir. Dava sonundan kasıt, kararın kesinleşmesidir

        Tedbir nafakasının, nafaka borçlusu tarafından kendiliğinden ödenmemesi halinde, nafaka alacağı icra takibine konu edilerek tahsil edilmeye çalışılır. İcra takibine rağmen nafaka ödenmez ise, nafaka borçlusunun varsa malvarlığına ve maaşının bir kısmına haciz konulabilir ya da nafaka ödememeden dolayı icra ceza mahkemesine şikayet edilerek ödemeye zorlanır. İcra ceza mahkemesince tazyik hapsine çarptırılır, eğer bu sırada ya da cezaevine girdikten sonra ödeme yaparsa, ceza kararı düşer veya cezaevinden derhal salıverilir. 

 

Tedbir nafakası hakkında sıkça sorulan sorular için TIKLAYINIZ.